Peter Kerris hoofd Regionale Regie en Landelijk Gebied bij BZK

Peter Kerris start op 6 mei 2024 als hoofd Regionale Regie en Landelijk Gebied bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Peter Kerris

De ruimte in Nederland is schaars, terwijl de ruimtelijke opgaven groot zijn. Een integrale benadering van diverse ruimtelijke opgaven op de terreinen van onder meer wonen, industrie, energie, infrastructuur, recreatie, landbouw en natuur is van cruciaal belang. 
De afdeling Regionale Regie en Landelijk Gebied is verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling in het landelijk gebied en draagt zorg voor de doorwerking van de grote ruimtelijke opgaven naar provincies en in een aantal gebieden. Het trekkerschap voor het uitvoeringsprogramma NOVEX is hier belegd. Het hoofd Regionale Regie en Landelijk gebied heeft met de afdeling in de relatie tussen Rijk en Provincies - naar beide kanten - een informerende, signalerende, agenderende en (zo nodig) escalerende rol. Op departementaal niveau coördineert het hoofd de interdepartementale inzet richting de ruimtelijke arrangementen per provincie en geeft hiermee uitvoering aan de Nationale Omgevingsvisie.

Peter Kerris werkte de afgelopen vier jaar als gedeputeerde Ruimte in de provincie Gelderland. Hij was daar verantwoordelijk voor onder meer de provinciale Omgevingsvisie en -verordening, de Verstedelijkingsstrategie nu NOVEX-gebied) Arnhem-Nijmegen/Food Valley en de bouwstenen van het Ruimtelijk Voorstel. Binnen het verband van het Interprovinciaal Overleg (IPO) maakte hij deel uit van de Bestuurlijke Adviescommissie op deze thema’s en kon hij collega-bestuurders van andere provincies overtuigen en inspireren op het gebied van het Ruimtelijk Voorstel en de NOVEX-gebieden.

Peter studeerde Geschiedenis en Staatsinrichting aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en hij behaalde een Master of Arts in de afstudeerrichting Politiek en Parlement.

Peter Kerris over zijn komst naar BZK: “Al onze maatschappelijke opgaven concurreren om dezelfde vierkante meters. Of het nu gaat om de broodnodige woningbouw, werklocaties, transitie van de landbouw, modernisering van defensie, verbetering van mobiliteit of de energietransitie: alles vraagt een plekje en de plekken zijn schaars. Als bestuurder in Gelderland heb ik aan den lijve ondervonden hoe essentieel regionale samenwerking is bij keuzes in deze schaarste. Ik vind het een grote eer dat ik in deze nieuw rol, samen met provincies, daar een bijdrage aan mag blijven leveren.”

Adrian Los, directeur Ruimtelijke Ontwikkeling: “Met Peter halen we iemand binnen met veel ervaring in ruimtelijke opgaven in het fysieke domein. Met zijn samenwerkingsgerichte aanpak weet hij tot gedragen resultaten te komen. Vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid, verantwoordelijkheidsgevoel en gedrevenheid om tot oplossingen te komen, zien wij in hem de juiste persoon om de voorliggende opgave tot een goed einde te brengen. Wij kijken uit naar zijn komst!”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.