Remco de Nood hoofd Algemeen Economisch Beleid en tevens plv. directeur bij VWS

Remco de Nood start per 15 april 2024 als hoofd Algemeen Economisch Beleid bij de directie Macro-Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Remco de Nood

De directie Macro-Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt (MEVA) is verantwoordelijk voor het voldoende kunnen functioneren van de sector zorg en welzijn, nu en in de toekomst, in tijden van schaarste. Daarbij gaat het specifiek om de arbeidsmarkt (is er voldoende en gekwalificeerd personeel?) en om de financiering (is de zorg straks nog collectief betaalbaar?).

Als hoofd Algemeen Economisch Beleid wordt Remco verantwoordelijk voor de economische kant van het zorgbeleid. De taken van de afdeling zijn verdeeld over twee clusters. Het cluster Strategie en Kennis werkt aan de strategische hoofdlijnen van het beleid van VWS. Het signaleert trends, verzamelt en analyseert kennis en data over de ontwikkelingen in de zorg en levert op basis daarvan bouwstenen voor politiek-bestuurlijke besluitvorming. Het cluster draagt daarmee bij aan het strategisch vermogen van VWS om toekomstbestendig en samenhangend beleid te maken, gebaseerd op (economische) kennis en gevoed door een externe oriëntatie.

Het cluster Financiering, Ramingen en Economie analyseert financieringsvraagstukken in de zorg en bereidt beleidsvarianten voor, waarbij de relatie wordt gelegd met de fiscale en financieel-economische doelstellingen van het kabinet.

Remco heeft ruime werkervaring opgedaan bij verschillende economisch georiënteerde afdelingen, zowel bij het ministerie van VWS als bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Sinds 2020 is hij hoofd Opleidingen en Juridisch beleidsadvies bij VWS. De stap naar hoofd Algemeen Economisch Beleid ligt in lijn met zijn ambities om terug te keren naar een algemeen economisch georiënteerde afdeling, passend bij zijn achtergrond als algemeen econoom. Hij behaalde een MSc. Economics aan de Universiteit Tilburg.

Nicole Kroon, directeur MEVA: ”Het is fantastisch voor de directie MEVA dat Remco hoofd AEB wordt en daarmee ook zijn plaatsvervangende rol kan voortzetten de komende jaren. Met zijn politiek-bestuurlijke antenne, zijn scherp analytisch vermogen en zijn openhartige persoonlijkheid ben ik ervan overtuigd dat Remco een aanwinst is voor de afdeling AEB, de directie MEVA, VWS en daarbuiten om met elkaar maatschappelijke vraagstukken verder te brengen.”

Remco de Nood: “Het voelt als een voorrecht om als afdelingshoofd van een team analytische, bevlogen en betrokken collega’s te mogen bijdragen aan houdbare zorg. Ik kijk er enorm naar uit om deze positie bij de directie MEVA te gaan vervullen!”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en VWS ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.