Steven Datema afdelingshoofd Wetgeving en Juridische Zaken bij OCW

Steven Datema wordt per 13 mei 2024 afdelingshoofd van de afdeling Hoger onderwijs, beroepsonderwijs en studiefinanciering bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Steven Datema

Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ) is de juridische stafdirectie van OCW, die de bewindspersonen en de beleidsdirecties adviseert op juridisch-bestuurlijk gebied. Samen met de beleidsdirecties wordt gewerkt aan de wetgeving en juridisch houdbare en effectieve oplossingen die bijdragen aan goed beleid dat bijdraagt aan een slim, vaardig en creatief Nederland.

Mandy Molenaars, directeur WJZ: "Met Steven krijgen we een ervaren jurist en leidinggevende, die ook geen onbekende is van ons departement. Met zijn brede ervaring in het wetgevingsproces en met name het parlementaire deel daarvan, brengt hij waardevolle kennis en ervaring mee voor onze directie en ons MT in het bijzonder. Ik kijk uit naar onze samenwerking."

Steven Datema over zijn nieuwe functie: “Het is mijn overtuiging dat burgers en overheid samen verantwoordelijk zijn voor de publieke zaak. De samenleving voorop en een overheid die daar dienstbaar aan is. Daar lever ik graag een bijdrage aan, door met het team én andere OCW-collega’s werk te maken van kwalitatief goede wetgeving en juridische advisering. Ook zie ik ernaar uit om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de medewerkers, het team en de directie WJZ.”

Steven werkt sinds 2016 als leidinggevende bij de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Eerder was hij werkzaam als senior adviseur bij de directie Kennis van OCW, het departement waar hij daarvoor ook als politiek assistent heeft gewerkt. Hij heeft Recht en Bedrijfswetenschappen gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.