Anna Lodeweges hoofd Internationale Aangelegenheden en Rechtshulp in Strafzaken bij JenV

Anna Lodeweges wordt met ingang van 15 maart 2024 hoofd van de afdeling Internationale Aangelegenheden en Rechtshulp in Strafzaken binnen het directoraat-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Anna Lodeweges

De afdeling Internationale Aangelegenheden en Rechtshulp in Strafzaken (AIRS) is verantwoordelijk voor diverse vormen van internationale rechtshulp in strafzaken zoals uitleveringen, overdracht van strafvervolging, ontnemingen en kleine rechtshulp, maar ook internationale misdrijven, internationale hoven en tribunalen. AIRS fungeert namens de Minister van Justitie en Veiligheid als centrale autoriteit bij rechtshulp aan niet-EU landen. Hierbij wordt getoetst in welke gevallen en onder welke voorwaarden internationale samenwerking mogelijk is. Ook is AIRS verantwoordelijk voor het aangaan en onderhouden van bilaterale relaties op dit vlak, in de breedste zin van het woord. Verder is bij AIRS het dossier Internationale Hoven en Tribunalen belegd en dan met name de samenwerking met de in Den Haag gezetelde internationale strafrechtelijke hoven en tribunalen. Tevens coördineert AIRS de (JenV-)aanpak van internationale misdrijven en het initiatief voor een multilateraal verdrag voor rechtshulp en uitlevering voor internationale misdrijven (IM), zoals genocide en misdrijven tegen de menselijkheid, met als doel de nationale vervolgingen inzake IM te versterken. 

Rob Huijser, directeur Juridische en Operationele Aangelegenheden: “Ik ben erg blij met de benoeming van Anna Lodeweges als hoofd AIRS. Anna neemt deze functie reeds enige tijd waar en dat doet ze op zeer professionele, bevlogen en verbindende wijze. Het is goed voor de organisatie en voor Anna dat ze nu deze functie ook formeel als ABD-manager kan gaan vervullen. Ik wens haar veel succes en zie uit naar het voortzetten van onze samenwerking.”

Anna Lodeweges: “Omdat ik de functie al enige tijd heb waargenomen weet ik wat een voorrecht het is om leiding te mogen geven aan een afdeling met enthousiaste, deskundige medewerkers op een dynamisch en internationaal werkterrein. Ik ben dan ook heel blij dat ik ermee door kan gaan!”   

Mr. A. (Anna) Lodeweges is op dit moment al geruime tijd waarnemend Hoofd van de Afdeling Internationale Aangelegenheden en Rechtshulp in Strafzaken binnen de Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden (DJOA) van JenV nadat zij enkele jaren als plaatsvervangend Hoofd van deze afdeling had gewerkt. Eerder werkte ze als beleidscoördinator binnen de Directie Europese en Internationale Aangelegenheden van JenV en was zij als jurist werkzaam bij de Raad voor Europa en de directie Wetgeving en Juridische Zaken van VWS. Anna studeerde Nederlands Recht.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Justitie en Veiligheid ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk opengesteld, hoewel de organisatie al een geschikte kandidaat op het oog had, zoals in de vacaturetekst was vermeld. Na een zorgvuldige procedure, is deze het ook geworden.