Paul Veringmeier manager CIO Office bij de Douane

Paul Veringmeier wordt per 1 mei 2024 benoemd tot manager CIO Office bij de directie Informatie Management van de Douane bij het ministerie van Financiën.

Paul Veringmeier

De directie Informatiemanagement Douane staat voor de uitdaging om tijdig goede automatiseringstoepassingen op te leveren voor het primaire proces van de Douane en waar nodig de kwaliteit daarvan verder te ontwikkelen. Ook stimuleert de directie dat er wordt geïnvesteerd in data-gedreven werken en dat de professionaliteit van de medewerkers in relatie tot de verschillende opgaven wordt versterkt. Naast deze bijdrage aan het primaire proces, levert de directie IM ook een bijdrage aan de verdere doorontwikkeling op het gebied van de bedrijfsvoering en de financiële functie van de Douane die als gevolg van de ontvlechting grote uitdagingen kennen.

De manager CIO-office geeft leiding aan het CIO-office en ondersteunt en vervangt waar nodig de directeur IM in zijn rol van Chief Information Officer (CIO). Het CIO-office bestaat uit zo’n 20 medewerkers en is onder meer verantwoordelijk voor het managen van ons ICT-portfolio, de kaderstelling, Enterprise Architectuur, data-governance, privacy, informatiebeveiliging en informatiehuishouding van de Douane. Om de informatievoorziening optimaal aan te laten sluiten op de bedrijfsprocessen en strategie van de Douane en de Douane ook in de toekomst goed te kunnen ondersteunen met ICT die voldoet aan eisen op onder andere het gebied van vertrouwelijkheid, veiligheid en privacy, moeten alle aandachtsgebieden van de afdeling doorgroeien naar een hoger volwassenheidsniveau.

Als verbindende en sturende kracht vervult de manager CIO-Office een sleutelrol en is als leidinggevende verantwoordelijk voor de ontwikkeling, coaching en begeleiding van de medewerkers van je afdeling en de borging van de gewenste verandering. Daarbij is het van belang dat er een inclusief werkklimaat is waarin medewerkers zich gezien voelen, kunnen groeien en invulling kunnen geven aan ambities.

Frank Dijkstra, directeur Informatie Management, tevens CIO Douane: “Ik ben blij dat Paul het managementteam van Douane Informatie Management komt versterken. Vooral zijn grote ervaring met compliance en architectuur vraagstukken gaat ons helpen bij het opbouwen van een professioneel CIO Office. Daarnaast is hij, door zijn ervaring bij de Belastingdienst, in staat om de samenwerking met het departement en andere uitvoeringsorganisaties verder vorm te geven.”

Paul Veringmeier: “Ik ben erg enthousiast om als manager CIO-office bij de Douane aan de slag te gaan. Een organisatie met een rijke historie en met een belangrijke maatschappelijke functie. Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring in te zetten voor de Douane, zijn medewerkers en de douaneklanten. Bovendien is de opgave van de Douane gebaat bij moderne bedrijfsprocessen die in opzet en bestaan juist zijn ontworpen, compliant aan wet- en regelgeving. Ik zet me daar graag voor in.¨

Paul Veringmeier is sinds 2019 werkzaam als afdelingshoofd Informatiemanagement, Data en Security binnen de directie MKB van de Belastingdienst. Hij begon zijn loopbaan in 1980 bij de Douane, waar hij in diverse vakinhoudelijke en leidinggevende functies werkte. In 2011 maakte hij binnen de Belastingdienst de overstap naar Toeslagen. Paul studeerde Bedrijfseconomie aan de Hogeschool van Amsterdam en Fiscaalrecht aan de Erasmus Universiteit.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en de Douane ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.