Sylvia Bijl Chief Financial Officer en hoofdingenieur-directeur Bestuursstaf bij Rijkswaterstaat

Sylvia Bijl start per 21 mei 2024 als Chief Financial Officer en hoofdingenieur-directeur van de Bestuursstaf van Rijkswaterstaat bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Sylvia Bijl

Tijd, prestaties en geld zijn cruciaal voor het werk van Rijkswaterstaat (RWS). De komende jaren is de instandhouding van de bestaande infrastructuur een grote opgave voor RWS. In 2022 heeft RWS extra geld en langjarige financiële zekerheid gekregen voor de instandhoudingsopgave. De grote opgave vraagt veel van de organisatie en de Chief Financial Officer.

De Chief Financial Officer (CFO) is lid van het bestuur van Rijkswaterstaat en verantwoordelijk voor de begroting en verantwoording en voor de rechtmatige en doelmatige besteding van de middelen. Zij zorgt voor de financiële checks and balances en zorgt dat RWS in control is. Zij legt de relatie tussen de externe omgeving en het ministerie van IenW en wat dit betekent voor de interne taken en processen binnen RWS.

Als hoofdingenieur-directeur (HID) van de Bestuursstaf is de CFO de manager van de Bestuursstaf. De Bestuursstaf is de staf van het bestuur van Rijkswaterstaat en omvat vier directies: Omgeving, Communicatie en Strategie, Productie en Informatievoorziening, Financiën en Control en HRM en Organisatie.

Momenteel is Sylvia directeur begroting bij het ministerie van Defensie, waarvan acht maanden waarnemend hoofddirecteur Financiën en Control en zij was hoofd van de afdeling Begroting. Daarvoor vervulde zij verschillende functies, zoals coördinerend beleidsmedewerker bij het College financieel toezicht in Curaçao en inspecteur bij de Inspectie der Rijksfinanciën. Sylvia studeerde Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Martin Wijnen, DG RWS en Patricia Zorko, pDG RWS: “We zijn blij dat Sylvia met haar ruime financiële kennis en ervaring en brede blik Rijkswaterstaat komt versterken. We hebben er alle vertrouwen in dat Sylvia met haar ervaring in een grote uitvoeringsorganisatie, met een vergelijkbare financiële opgave en complexiteit qua bedrijfsvoering, Rijkswaterstaat verder gaat helpen. We kijken uit naar de samenwerking en wensen haar veel succes en plezier toe.”

Sylvia Bijl: “Rijkswaterstaat staat letterlijk midden in de samenleving met de belangrijke taak om ons land bereikbaar, veilig en leefbaar te houden. Er ligt een grote opgave om met het extra geld dat aan de begroting is toegevoegd, achterstanden in de instandhouding aan te pakken. Dat vergt goede afspraken met opdrachtgevers, de omgeving en de markt. Ik kijk ernaar uit om als CFO en HID bestuursstaf aan de slag te gaan bij deze mooie organisatie en deze opgave verder vorm te geven. Samen met alle collega’s wil ik me inzetten voor een soepele bedrijfsvoering en doelmatige inzet van middelen om zo bij te dragen aan de mobiliteit van Nederland.”

De benoeming op deze ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.