Godelieve Kranendonk afdelingshoofd Risicobeoordeling Dierenwelzijn, Plantgezondheid en Natuur van BuRO bij de NVWA

Godelieve Kranendonk start per 1 april 2024 als afdelingshoofd Risicobeoordeling Dierenwelzijn, Plantgezondheid en Natuur van bureau Risicobeoordeling & Onderzoek bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

Godelieve Kranendonk

Met de Wet Onafhankelijke Risicobeoordeling (WOR) als wettelijk kader beoordeelt bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO) risico’s op verschillende terreinen van de NVWA, ook wanneer deze niet onder de WOR vallen. Daarbij neemt BuRO een onafhankelijke positie in ten opzichte van het risicomanagement dat wordt gevormd door de NVWA en de beleidsministeries van LNV en VWS.

Om haar publieke taak goed uit te kunnen voeren is BuRO continu in ontwikkeling om maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe wetenschappelijke inzichten door te vertalen naar beoordelingen en adviezen. Daarbij staat BuRO in nauw contact met de NVWA, de ministeries van VWS en LNV en nationale en internationale kennisinstituten en universiteiten. Als afdelingshoofd Risicobeoordeling Dierenwelzijn, Plantgezondheid en Natuur levert Godelieve een belangrijke bijdrage in het positioneren van BuRO als gezaghebbend gesprekspartner en adviseur voor zowel de beleidsdepartementen als kennisinstituten en het bestendigen en uitbouwen van het (inter)nationale netwerk samen met de professionals in de afdeling.

Na haar studie Biologie aan de Universiteit Utrecht promoveerde Godelieve, in een samenwerkingsproject tussen ID-DLO (nu Wageningen Livestock Research) en de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht, op het onderwerp ‘Prenatale stress bij varkens’. Na haar promotie werkte ze als welzijnsonderzoeker bij Schothorst Feed Research. Daarna vervulde Godelieve verschillende functies bij Stichting AAP, Animal Advocacy and Protection, waar zij leidinggaf aan een multidisciplinair team van veterinaire en gedragsdeskundigen en hun assistenten. Als gedragsbioloog heeft ze diverse adviesrapporten geschreven en in nationale en internationale samenwerking verschillende gedragsstudies uitgevoerd. In 2022 is Godelieve als coördinerend specialistisch adviseur Dierenwelzijn aan de slag gegaan bij de NVWA, waarbij zij relevante kennis opdeed over het proces van risicobeoordeling op het vlak van dierenwelzijn.

Dick Sijm, directeur BuRO: “Ik ben ontzettend blij met de overstap van Godelieve naar de functie van afdelingshoofd bij BuRO. Met haar leidinggevende kwaliteiten, waaronder oog voor haar medewerk(st)ers, heb ik er alle vertrouwen in dat ze in de wetenschappelijke en adviserende omgeving van BuRO bij zal dragen aan de maatschappelijke impact die BuRO nastreeft.”

Godelieve Kranendonk over haar benoeming: “De maatschappelijke impact die BuRO heeft met het werk dat hier uitgevoerd wordt op het gebied van dierenwelzijn, plantgezondheid en natuur, vind ik heel motiverend. Deze thema’s zijn vaak onderwerp van discussie in politiek en maatschappij en door onze signalering en adviezen dragen we bij aan die publieke belangen. De wetenschappers bij BuRO zijn enorm gedreven. Ik vind het een eer dat ik me vanuit deze nieuwe rol voor BuRO en de NVWA in mag zetten om die publieke belangen te behartigen.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en de NVWA ondersteund bij de selectie. Vacatures die het DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen kan solliciteren.