Joanneke van den Nieuwboer afdelingshoofd Contraterrorisme bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

Joanneke van den Nieuwboer is met ingang van 1 april 2024 afdelingshoofd Contraterrorisme bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De NCTV draagt bij aan een veilig en stabiel Nederland door dreigingen te onderkennen en de weerbaarheid en bescherming van vitale belangen te versterken, met als doel het voorkomen en beperken van maatschappelijke ontwrichting. Als coördinator zorgt de NCTV voor de strategische verbinding tussen alle betrokken spelers in het Nederlandse veiligheidsdomein, voor het reduceren van nationale veiligheidsrisico’s en - als het erop aan komt - het beheersen van nationale crises.

Binnen de NCTV zijn er twee afdelingen op het gebied van Contraterrorisme. De afdeling waar Joanneke leiding aan gaat geven, richt zich onder meer op het versterken van de operationele samenwerking met partners in de keten, het coördineren van parlementaire- en wetgevingsprocessen, de aanpak van terrorismefinanciering, de detectie van reisbewegingen, de aanpak van extremisme en terrorisme online en de aanpak van aanslagmiddelen.

Directeur Contraterrorisme en Beveiliging Burgerluchtvaart Wieke Vink: “Ik ben ontzettend blij met Joanneke aan boord van ons team. Joanneke brengt een enorme hoeveelheid aan politiek-bestuurlijke ervaring, creativiteit en energie mee. Ik verheug mij op voortzetting van onze samenwerking.”

Joanneke van den Nieuwboer: “De aanpak van terrorisme valt of staat met goede samenwerking met (veiligheids)partners in binnen- en buitenland. Alleen als we de handen ineenslaan kunnen we dit goed doen. Van het vormgeven van het beleid op uitreizigers- en terugkeerders, het begeleiden van wetgevingsprocessen, tot aan de praktische implementatie van nieuwe regelgeving op het gebied van aanslagmiddelen. De NCTV is de spin in het web en ik kijk er naar uit om leiding te mogen geven aan enorm gedreven collega’s die hier dagelijks voor aan de lat staan.”

Joanneke van den Nieuwboer is vanaf 2022 werkzaam bij de NCTV en op dit moment waarnemend hoofd van de afdeling Contraterrorisme. Eerder werkte zij onder meer als politiek adviseur van de minister van Justitie en Veiligheid, als persvoorlichter van een Tweede Kamerfractie en als adviseur public affairs en corporate communicatie buiten de Rijksoverheid. Joanneke rondde een master Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie af.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Justitie en Veiligheid ondersteund bij de selectie. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.