Denise Heiligers hoofd Prognoses, Scenario’s en Beleidsstatistiek bij OCW

Denise Heiligers wordt met ingang van 15 april 2024 hoofd Prognoses, Scenario’s en Beleidsstatistiek bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Denise werkt sinds 2022 als waarnemend hoofd Prognoses, Scenario’s en Beleidsstatistiek (PSB). Zij werkte van 2009 tot 2015 in het kabinet van de Directeur-Generaal Onderzoek en Innovatie bij de Europese Commissie in Brussel. Vanaf 2015 is zij bij OCW werkzaam als plaatsvervangend hoofd EU Zaken, (tevens plv. directeur), projectleider bij de Projectenpool en nam zij waar als afdelingshoofd Strategisch Informatiebeleid bij de directie Kennis. Denise studeerde Franse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Leiden en internationaal onderhandelen aan de Universiteit van Valenciennes (FR).

De afdeling Prognoses, Scenario’s en Beleidsstatistiek (PSB) stelt de leerling- en studentenraming op als basis voor de begroting van OCW, ontwikkelt (innovatieve) data-producten met het datalab, en ontwikkelt en onderhoudt de website ocwincijfers.nl. PSB rekent ook beleidsscenario’s door en gebruikt data van internationaal vergelijkende onderzoeken op het terrein van OCW voor publicaties. De opgave is om deze concrete producten toekomstbestendig op te blijven leveren. De afdeling denkt daarnaast strategisch gegevens- en databeleid uit binnen het OCW-concern, adviseert hierover én implementeert het. Het gaat om het toegankelijk en vindbaar maken van data binnen het departement en voor de sectoren van OCW. Het invullen van de rol van de Chief Data Officer (CDO) van het OCW-concern, in samenwerking met de CDO’s van de dienstonderdelen (als ook de CIO’s, CISO’s en CPO’s), is onderdeel van de opgave.

Denise Heiligers: “In de afgelopen twee jaar heb ik als waarnemend hoofd van de afdeling de basis mogen leggen voor de transitie van de afdeling PSB naar de coördinerende data-afdeling van het departement. Ik kijk er naar uit verder leiding te geven aan de opgave om met data bij te dragen aan beter onderbouwd beleid van de overheid en aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. Ik zet me met de gedreven collega’s van PSB graag in om het potentieel van data voor beleid verder te benutten en de Chief Data Officer-rol in te vullen. Mijn internationale ervaring komt me hier goed bij van pas.”

Fons Dingelstad, directeur Kennis: “Ik ben blij dat Denise de functie van hoofd Prognoses, Scenario’s en Beleidsstatistiek op zich zal nemen. Ze heeft in de afgelopen twee jaar laten zien veel ervaring als leidinggevende mee te brengen en heeft zich het werkterrein van de afdeling eigen gemaakt. Denise heeft zich hierdoor een heel geschikte kandidaat voor deze functie getoond. Ik heb er veel vertrouwen in dat zij in staat is de ontwikkeling van de afdeling verder vorm te geven in de komende tijd.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk opengesteld, hoewel de organisatie al een geschikte kandidaat op het oog had, zoals in de vacaturetekst was vermeld. Na een zorgvuldige procedure, is deze het ook geworden.