Maarten Boef raadadviseur Buitenlandse Zaken/Defensie bij AZ

Maarten Boef start per 26 augustus 2024 als raadadviseur Buitenlandse Zaken/Defensie bij het Kabinet Minister-President van het ministerie van Algemene Zaken.

Maarten Boef beschikt over ruime ervaring in het internationale veiligheidsdomein. Sinds augustus 2020 is hij plaatsvervangend ambassadeur in Washington. Daarvoor was hij plaatsvervangend directeur Veiligheidsbeleid bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In die rol was hij medeverantwoordelijk voor het Nederlandse internationale veiligheidsbeleid en voor de interdepartementale coördinatie hiervan. Als hoofd Taskforce Uruzgan bij Buitenlandse Zaken werkte Maarten intensief samen met Defensie. Later volgde hij ook de leergang Top Defensievorming. Maarten studeerde Japanse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Leiden.

De Raadadviseur Buitenlandse Zaken en Defensie opereert in een uiterst dynamisch en geopolitiek complex speelveld dat momenteel gedomineerd wordt door meerdere internationale crises. Hij onderhoudt als vertegenwoordiger van de minister-president contact met de diplomatiek adviseurs van regeringsleiders van andere landen en draagt in dat kader bij aan de internationale beleidsvorming en discussies over lopende zaken.

Gert-Jan Buitendijk, secretaris-generaal AZ: "Ik ben blij met de komst van Maarten. In deze geopolitieke turbulente tijden is het belangrijk dat deze positie wordt ingevuld door een adviseur die het internationale werkveld kent en in dat werkveld zijn relaties heeft en opbouwt. In een wereld waarin de rol van regeringsleiders bij internationale gelegenheden sterk toeneemt, kan hij de minister-president adequaat adviseren. Behalve zijn gedegen kennis en ervaring, brengt Maarten ook de energie en het enthousiasme mee om deze positie goed in te kunnen vullen. Hij is een mooie aanvulling in het team."

Maarten Boef: "Internationale dreigingen tegen onze veiligheid en welvaart vragen om doortastend Nederlands optreden in het buitenland. Om de minister-president hierover te mogen adviseren beschouw ik als een grote eer en verantwoordelijkheid. Alles staat of valt bij de kwaliteit en slagkracht van onze krijgsmacht en ons diplomatieke netwerk in het buitenland. Een groot deel van mijn loopbaan heb ik vanuit Buitenlandse Zaken intensief samengewerkt met Defensie, ik zie er naar uit dat in deze functie voort te zetten."

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Algemene Zaken ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.