Guus Dokter regiodirecteur Noordoost bij de directie Grote Ondernemingen van de Belastingdienst

Guus Dokter wordt per 1 mei 2024 benoemd tot regiodirecteur Noordoost bij de directie Grote Ondernemingen van de Belastingdienst bij het ministerie van Financiën.

Guus Dokter

De directie GO waakt over de bijdrage aan de schatkist van de ongeveer 8.600 grootste, vaak internationaal opererende, organisaties en zeer vermogende personen in Nederland. Samen vertegenwoordigen zij zo’n 65% van de jaarlijkse belastinginkomsten van de Rijksoverheid. Bij de directie Grote Ondernemingen (GO) creëert men een zo efficiënt en eerlijk mogelijk proces, waarbij de individuele werkrelaties met de organisaties zelf centraal staan. De directie GO treedt zoveel mogelijk dienstverlenend en – waar nodig – corrigerend op. Naast het reguliere fiscale werk van heffen en controleren, heeft de directie ook een belangrijke taak bij het invorderen van belastingschulden, het opsporen van belastingontwijking én het bijdragen aan fraudebestrijding. Zo draagt de directie GO bij aan een financieel gezond Nederland.

De regiodirecteur Noordoost (NO) vult het strategische-tactische management voor deze regio in. Hierbij geeft de regiodirecteur NO leiding en richting aan teamleiders en vaktechnisch coördinatoren waarbij er wordt gestuurd op het realiseren van doelstellingen, gericht op het beïnvloeden van de compliance van grote ondernemingen. Naast de regionale aansturing draagt de regiodirecteur NO bij aan de doorontwikkeling van de gehele directie waarbij overall organisatorische ontwikkelingen, verandertrajecten en klantbehandelingsvraagstukken vanuit een strategische invalshoek op landelijk niveau worden opgepakt.

Guus Dokter vervult de rol van regiodirecteur NO sinds januari 2021. Hij is sinds 1987 in diverse rollen verbonden aan de Belastingdienst. Vanaf 2010 is Guus werkzaam binnen de directie GO als leidinggevende en als ketenmanager Overige Middelen. Hij is opgeleid tot Registeraccountant en heeft onder andere het Strategisch Ontwikkelprogramma van de Belastingdienst gevolgd.

Marie-Anne Toenders-Broeders, landelijk directeur directie Grote Ondernemingen is blij met de benoeming: "Guus is een bewezen betrouwbare en stabiele regiodirecteur met een brede kennis van zaken, zowel op het fiscale vlak als op het gebied van accountancy en IV. Het is iemand waar je altijd een beroep op kunt doen,  die gevoel heeft voor onderlinge verhoudingen en belangen en draagvlak geniet."

Guus Dokter: "Ik werk al een aantal jaren met veel plezier in Noordoost. Deze benoeming geeft mij de mogelijkheid om verder richting te geven aan de ontwikkelingen binnen de regio en hieraan samen met de collega’s invulling te geven. Daarnaast wil ik nog meer bijdragen aan de ontwikkelingen en strategie binnen GO. De komst van ons nieuwe klantbehandelsysteem, als onderdeel van het programma Klant- en Zaakbehandeling, is daar een mooi voorbeeld van."

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en de Belastingdienst Grote Ondernemingen ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.