Hilde Laffeber-Nicolaï directeur Communicatie bij Financiën

Hilde Laffeber-Nicolaï start op 10 juni 2024 als directeur Communicatie bij het ministerie van Financiën.

De directeur Communicatie geeft leiding aan het communicatieteam, en is eindverantwoordelijk voor de beleidscommunicatie en organisatie-communicatie van het ministerie van Financiën.  Ook is zij de hoogste en eerste communicatieadviseur van de politieke en ambtelijke top van het departement. Het zoeken van verbinding en samenwerking met de omgeving is een belangrijk deel van de opdracht. Daarnaast stelt zij de kaders voor de communicatie van de Belastingdienst, Dienst Toeslagen, en de Douane. Alle directeuren Communicatie van de ministeries zijn lid van de Voorlichtingsraad, het belangrijkste overleg over communicatie van de Rijksoverheid.

Hilde Laffeber-Nicolaï begon haar loopbaan op het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar zij onder meer werkte op de politieke afdeling van de Nederlandse ambassade in Ankara, en als speechwriter van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Tussen 2008 en 2013 was zij politiek redacteur/samensteller van verschillende tv-programma’s, waaronder De Wereld Draait Door, Knevel & Van den Brink, en PowNews. Ze maakte de overstap naar de financiële sector, eerst als woordvoerder en later directeur Merk & Communicatie bij Aegon Nederland. Binnen Aegon was zij lid van het kernteam beleggingsverzekeringen (voor de afwikkeling van de woekerpolisaffaire), en de Commissie Verantwoord Beleggen. Herstel van vertrouwen stond hierin centraal. De afgelopen twee jaar deed zij drie universitaire studies, in Enschede (Europese Bestuurskunde), Rotterdam (Communicatie), en Fontainebleau (Change). Hiernaast is Hilde bestuurslid (geweest) van verschillende maatschappelijke organisaties, zoals privacyrechtenorganisatie CUIC en het Grachtenfestival dat een toegankelijk podium biedt voor nieuw muziektalent.

Gerda Quak, pSG van Financiën: “Hilde heeft ervaring met communicatie in de markt, het Rijk en een visie op het vak. Zij is een ervaren en warme directeur die de vragen uit de samenleving en de verhalen uit ons concern goed met elkaar zal verbinden. De concernonderdelen, de medewerkers en ik zijn heel blij met haar terugkeer naar het Rijk.”

Hilde: “Werken voor de burgers van Nederland, met een sterk team, is een eer. Naast transparante, begrijpelijke communicatie over financiële onderwerpen, zie ik juist in deze tijd een belangrijke taak in het ondersteunen van de dialoog met groepen in de samenleving en binnen het ministerie.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure van de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Financiën ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.