Ingrid de Ruiter unitdirecteur BOX-3 bij de Belastingdienst

Ingrid de Ruiter start per 1 juli 2024 als unitdirecteur BOX-3 bij de directie Particulieren van de Belastingdienst.

De directie Particulieren is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van twaalf miljoen belastingplichtigen, buitenlandse belastingplichtigen (burgers en ondernemingen), grensarbeiders en geprivilegieerden; ambassades, consulaten en internationale organisaties, hun werknemers en hun gezinsleden en gepensioneerden.

Door het kerstarrest van de Hoge Raad in december 2021 over Box 3 en de daarop volgende rechtszaken bestaat er op dit moment onzekerheid over het reeds geboden rechtsherstel aan burgers. Veel burgers hebben bezwaren en/of verzoeken ingediend; daarnaast is er een grote hoeveelheid aangiften Inkomensheffing aangehouden, omdat de Belastingdienst aan het wachten is op nieuwe arresten van de Hoge Raad. In deze nieuwe arresten krijgt de Belastingdienst duidelijkheid of het reeds geboden rechtsherstel voldoende is. Als de Hoge Raad arrest heeft gewezen zal de Belastingdienst snel moeten reageren om de aangehouden bezwaren en aangiften af te kunnen doen. Het is van belang dat de organisatie klaar staat om meteen na het arrest te kunnen handelen.

Als unitdirecteur Box 3 heeft Ingrid de opgave om, samen met een collega unitdirecteur Box 3,  de organisatie “klaar” te zetten en leiding te geven aan een aantal teamleiders die met hun teams verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van de aangiften Inkomensheffing (met een Box 3 – element) en bezwaren Box 3. Onder haar leiding wordt er gewerkt aan het behalen van de resultaten vanuit het jaarcontract en het jaarplan van de directie Particulieren waar de unit verantwoordelijk voor is. Ingrid zal een actieve rol vervullen in het duurzaam inzetbaar krijgen en houden van een grote groep nieuwe medewerkers en toewerken naar een goede samenwerking tussen de verschillende “generaties” medewerkers. 

Ingrid is in 1991 gestart bij de Belastingdienst en heeft verschillende functies vervuld. Sinds 2018 is zij als regiodirecteur werkzaam bij de directie MKB en verantwoordelijk voor de locatie Hoofddorp. In 1997 rondde Ingrid de opleiding Fiscaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam af. Daarnaast heeft zij verschillende trainingen binnen en buiten de Belastingdienst gevolgd.

Sonja Koster, directeur Particulieren: "Ingrid is een zeer ervaren manager die het werkterrein van de Belastingdienst goed kent. Zij is mensgericht en is goed bekend met het dossier Box 3. Ik kijk er naar uit om samen te werken met Ingrid en wens haar veel plezier in zijn nieuwe functie."

Ingrid de Ruiter: "Met het bouwen van een nieuwe unit wordt er een solide basis neergezet om - met focus - snel en professioneel te kunnen reageren op ontwikkelingen. Dit spreekt mij aan en daarom zet ik mijn ervaring graag in voor deze uitdagende BOX-3 klus. Ik kijk er enorm naar uit om hier met de collega's een succes van te maken."

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure van het directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en de Belastingdienst ondersteund bij de selectie. De vacature is breed bekendgemaakt en iedereen kon solliciteren.