Petra Nijmeijer plaatsvervangend directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst
Petra Nijmeijer is vanaf 1 februari 2025 de nieuwe plaatsvervangend directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD). Hiervoor was zij directeur Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Utrecht. Nijmeijer wordt de plaatsvervanger van directeur MIVD viceadmiraal Peter Reesink.
De geopolitieke ontwikkelingen hebben de noodzaak van een slimme en sterke krijgsmacht helder gemaakt. Na jaren van krimp en krapte met alle gevolgen van dien, beschikt de krijgsmacht in al haar onderdelen weer over de mogelijkheden om te groeien. Dit gaat niet vanzelf en vraagt om veranderingen in gedrag, werkwijze en sturing. Het ministerie als geheel moet soepel, sterk en wendbaar worden. Het stelt de organisatie voor grote uitdagingen op elk gebied.
De MIVD vervult een belangrijke rol bij de realisatie van deze opgave. De MIVD is een organisatie in ontwikkeling die de afgelopen jaren fors is gegroeid en ook de komende jaren blijft groeien. Dat vraagt het nodige van de organisatie en de plaatsvervangend directeur heeft een belangrijk rol in het beheersbaar laten verlopen van die groei.
Viceadmiraal Reesink kijkt uit naar de komst van Petra Nijmeijer: “Haar profiel past naadloos bij wat we nodig hebben. Petra Nijmeijer brengt belangrijke werkervaring mee uit het veiligheidsdomein. Door haar eerdere werk heeft ze kijk op de inhoud, de operatie en de politiek-bestuurlijke dynamiek. Ik heb inmiddels zelf gemerkt dat Petra een goed inzicht heeft in de opgave waar Defensie en de MIVD voor staan. En ze is zeer gemotiveerd om daar haar bijdrage aan te leveren.”
Petra Nijmeijer ziet het als een eer een bijdrage te mogen leveren aan de veiligheid van de krijgsmacht en Nederland. “Het werk van de MIVD doet ertoe. Ik kan bij de invulling van deze functie leunen op ruim 25 jaar ervaring in de wereld van (openbare orde en) veiligheid, dicht tegen het operationele aan. Uiteraard ben ik me er van bewust dat de inlichtingenwereld specifieke kennis vraagt. Maar ik vertrouw erop dat ik me dit met de deskundigheid van de collega’s snel eigen maak. Ik kijk er naar uit om de organisatie en de medewerkers te leren kennen en samen de belangrijke taak die we hebben, uit te voeren.”
Risico’s inschatten op basis van de dan beschikbare informatie, deze informatie duiden en komen tot handelingsperspectief bij bijvoorbeeld spannende demonstraties of dreigende aanslagen. Het (bestuurlijk) voorbereid zijn op situaties waarvan je hoopt dat die niet gaan gebeuren, is altijd onderdeel geweest van Petra Nijmeijers werk. Voordat ze bij de gemeente Utrecht aan de slag ging als directeur Openbare Orde en Veiligheid, was ze onder meer werkzaam voor het regionale Zorg- en Veiligheidshuis Amsterdam-Amstelland. Daarvoor was zij Programmamanager Top600-aanpak onder burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Nijmeijer is meester in de rechten.
De benoeming op deze ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Defensie ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.