De invloed van big data, automatisering en digitalisering

De toenemende invloed die big data, automatisering en digitalisering op onze maatschappij gaan hebben, komt steeds meer in het nieuws. Daar zitten ook niet al te vrolijke scenario’s bij. Zoals de voorspelling dat deze ‘vierde industriële revolutie’ ervoor gaat zorgen dat er de komende tien tot twintig jaar – alleen al in Nederland – zo’n 2,6 miljoen banen verdwijnen. Hoe anticipeer, of reageer, je het beste op deze overgang?

Charles Wijnker

In ABD Blad 2 stelt Charles Wijnker, directeur Arbeidsmarkt en Sociaal-economische aangelegenheden bij SZW, dat technologie niet alleen werk zal vervangen maar minstens net zo vaak zal ondersteunen of zelfs nieuw werk zal creëren. Maar dat zal niet vanzelf gaan.'We moeten openstaan voor veranderingen en tradities durven te doorbreken. We moeten ervoor waken dat we te weinig mee veranderen.'

Wijnker geeft aan wat deze veranderingen betekenen voor publieke leiders: 'Onze missie moet zijn om onze eigen organisaties voor te bereiden op de vragen van de toekomst. Zodat we in staat zijn te leveren, ook als er nieuwe maatschappelijke vraagstukken opkomen.

Lees nu het volledige artikel. Het complete e-zine, met meer achtergrondartikelen, interviews en korte nieuwsberichten, is vanaf 22 juni online.