ABD-symposium 2018: e-zine beschikbaar!

Robotisering. Hoe verandert het onze maatschappij? Hoe verandert het de Rijksdienst? Hoe verandert Robotisering het leiderschap van ABD’ers? 22 mei 2018 was dat het thema van het tweede ABD-symposium: Robotisering - topambtenaar in een wereld vol bots, automatisering en kunstmatige intelligentie.

ABD-symposium

Voor alle ABD’ers die niet aanwezig konden zijn bij het symposium, heeft Bureau ABD een verslag opgesteld in de vorm van een e-zine. Dat e-zine is nu beschikbaar.

De hoofdsprekers waren Bernard ter Haar, DG  Sociale Zekerheid en Integratie bij het ministerie van SZW, en prof. dr. Jeroen van den Hoven, hoogleraar Ethiek en Technologie aan de TU Delft. Bernard ter Haar gaf een inleiding over de gevolgen die robotisering heeft voor alle departementen. Hij waarschuwt voor onderschatting van robotisering, maar benadrukt ook de kansen die deze ontwikkeling biedt. Jeroen van den Hoven wees er op dat ethiek onderdeel moet zijn van innovatie, juist bij robotisering.

In de workshops werd de invloed van robotisering op de verschillende departementen besproken. Van drones bij Defensie tot de vraag hoe het onderwijs leerlingen moet voorbereiden op een gerobotiseerde wereld. Aansluitend gaf de Jonge Ambtenaar van het Jaar, Jelle van Haaster, zijn reflectie op robotisering en op het symposium.

De leidraad van het symposium was zoals gebruikelijk 'voor ABD’ers, door ABD’ers': collega’s die actuele thema’s bespreken en hoe ze daar mee om moeten gaan. Meer over de hoofdsprekers en de workshops, en hoe de bezoekers het symposium het hebben beleefd, lees je in het e-zine.