Mirjam Mol directeur Opsporing bij de Nederlandse Arbeidsinspectie

Mirjam Mol wordt per 15 februari 2024 benoemd als directeur Opsporing bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Mirjam Mol

De directie Opsporing van de Nederlandse Arbeidsinspectie voert als Bijzondere Opsporingsdienst (BOD) onder het gezag van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) strafrechtelijke onderzoeken uit. Binnen de inspectie is de directie zo gepositioneerd dat deze aan de ene kant als BOD een aparte, voor de buitenwereld te herkennen eenheid is binnen de organisatie (met naamgeving Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie) en aan de andere kant integraal onderdeel is van de Inspectie. Als directeur Opsporing heeft Mirjam de opgave het maatschappelijke effect van de strafrechtelijke aanpak verder te vergroten.

Mirjam Mol werkt momenteel als teamleider a.i. bij het Arrondissementsparket Amsterdam. Hiervoor was ze onder andere hoofdofficier van Justitie op Sint-Maarten en coördinerend Recherche Officier en teamleider op Curaçao. Mirjam is een ervaren en betrokken leidinggevende met een stevige inhoudelijke basis. Ze studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Tilburg.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Nederlandse Arbeidsinspectie: ¨De bijzondere opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet. Meer divers, digitaal en financieel en daarmee effectiever om hedendaagse fraude en misbruik tegen te gaan. Het directieteam heet Mirjam van harte welkom en is van plan haar diepgaande ervaring met en scherpe inzicht in ‘la condition humaine’ voluit te benutten voor gezond, veilig, eerlijk werk en bestaanszekerheid.¨

Mirjam Mol: ¨Na mijn jaren bij het Openbaar Ministerie verheug ik me op mijn nieuwe baan bij de opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie. Graag lever ik een bijdrage aan de strafrechtelijke onderzoeken op verschillende beleidsterreinen van SZW en VWS, zoals arbeidsomstandigheden, sociale zekerheid, illegale tewerkstelling, arbeidsverhoudingen, arbeidsuitbuiting en zorgfraude.¨

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van SZW ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.